Tuesday, June 3, 2008

İspanyolca Hakkında / Sobre el Español


DEVAMI

İspanyolca, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Roman Dillerinden biri. Ana dili olarak konuşan 460 milyon, toplam olarak bilen 610 milyon insanın olduğu tahmin edilen , dünyanın en çok konuŞulan 3 dilinden biri.

İspanyolca dünyada en çok ülkede resmi dil olarak kabul edilen dil ayrıca. Resmi dil olarak İspanyolcayı kullanan ülkeler: İspanya, Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Şili, Ekvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Uruguay ve Venezuela.
Amerika Birleşik Devletleri'nde İngilizce'den sonra en çok konuşulan ikinci dil İspanyolca. Ülke içinde anadili İspanyolca olan 42 milyon kişi yaŞıyor.

Nüfus yoğunluğuna göre sıralanırsa İspanyolca konuŞulan ilk beŞ ülke Şunlar:
  1. Meksika (106,255,000)
  2. Kolombiya (45,600,000)
  3. İspanya (44,400,000)
  4. Arjantin (41,248,000)
  5. ABD (41,000,000)
Türkiye 29,500 kiŞiyle 48. sırada .


Kastilyaca (castellano, kasteyyano diye okunur), İspanya'da İspanyolca'yı ifade etmek için kullanılıyor. İspanyolca'nın konuşulmadığı ülkelerde İspanyolca denen dil, İspanya'da başka dillerin de resmi dil statüsünde olmasından dolayı, karışıklığa meydan vermemek amacı ile castellano olarak adlandırılıyor.

İspanyolca Latince'den geliştirilmiş ve farklı bölgelerde konuşulan yerel dillerin etkisiyle bugüne gelmiş. Bu nedenle Latince'den türeyen diğer dillere dilbilgisi ve sözcük dağarcığı açısından benzer. Dil üzerinde Endülüs Emevileri döneminden dolayı Arapça etkisi de var. Kristof Kolomb'a yolculukları sırasında İspanyol kraliyet ailesinin destek olması nedeniyle 16. yy.dan sonra Amerika'nın keşfiyle dil bu kıtaya hızla yayılmış.

BaŞlangıç için önemli notlar:
  • İspanyolca, Latince'den türeyen diğer dillere ozellikle Portekizce , Fransizca ve İtalyanca’ya dilbilgisi ve sözcük dağarcığı açısından benzerdir.
  • Diğer Roman dilleri gibi, kelimeler dişil (femenino) ve eril (masculino) olarak ayrılır. Dişil tanımlık la, eril tanımlık ise el dir. Genel olarak a ile biten kelimeler dişil, o ile bitenler erildir. ( el hermano=erkek kardeŞ , la hermana=kız kardeŞ)
  • Cogu fiil tüm zamanlar için düzensizdir ve bunları düzensiz halleriyle ezberlemek gerekir.
  • Vurgulama harfleri vardır (á, é, í, ó, ú) ve bunlari kullanmak cümlenin tüm anlamını değiştirebilir.
  • Sadece bu dilde bulunan bir özellik ise ve ters ünlemdir. İspanyolcada evet/hayır ile yanıt verilebilecek soru cümleleri ile ve soru olmayan cümlelerin yapısı aynı olduğu için bir metni okurken vurgulamayı kolaylaştırmak için bu işaretler kullanılmaktadır. ¿Comes una manzana?
  • Dilin telaffuzu İspanya ile Güney Amerika arasında farklılık gösterir.

1 comment:

eduardo said...

https://www.penpaland.com tavsiye ediyorum , buradan kendinize pratik yapmak için bir dil arkadasi edinebilirsiniz.
detaylar için bloguma goz atabilirsiniz.
penpaland.blogspot.com.br
Android: http://app.appsgeyser.com/Penpaland